Hoppa till sidans innehåll

As time goes by.....

2017-11-24 17:04
Det är dags för mig att efter åtta år som ordförande lämna över stafettpinnen till min efterträdare. Jag har försökt göra en något luddig beskrivning av min tid inom FK Aramis nedan.
  • Uppdaterad: 2017-12-06 14:54

När jag tittar i backspegeln inser jag att jag faktiskt suttit som ordförande i FK Aramis under 8 år. Detta är naturligtvis en alldeles för lång tid och förklaringen är väl att jag gjort så litet väsen av mig att ingen kommit sig för att byta ut mig. När jag nu äntligen avgår vid årsmötet 2018 vill jag därför be valberedningen se till att min efterträdare inte blir lika långlivad på sin post. En ordförande väljes av årsmötet på endast 1 år medan alla andra styrelseledamöter väljes på 2 år. Anledningen till detta är väl uppenbar för alla. Att man valde mig till ordförande för 8 år sedan var litet av en överraskning eftersom jag var pensionär redan på den tiden. Detta är ju faktiskt litet ovanligt i vårt land där väl knappast en enda riksdagsledamot har uppnått pensionsåldern.

Har det hänt något under min tid då och har en gammal stöt som jag gjort något?  Innan jag säger mer måste jag dock betona att nästan alla framgångar inom klubben har vår eminente fäktmästare Csaba Bán-Wrabel stått för. Han har lett samtliga träningsgrupper och vaskat fram alla lovande fäktare inom klubben. Hans barska framtoning är bara på ytan och de som fått förmånen att känna Csaba bättre vet att han är den snällaste person man kan träffa. "Varsågod och lämna lokalen!" kanske har skrämt några nyfikna som tittat in i C-hallen men fäktning i FK Aramis kräver en viss disciplin och några "lösdrivare" tolereras inte av Csaba. En bättre tränare, fäktmästare och inspiratör än Csaba finns bara inte.

Något har jag väl i alla fall gjort?  När jag kom in i styrelsen några år innan jag blev ordförande föreslog jag att vi skulle registrera lärgrupper och rapportera aktiviteten till SISU. Vad är SISU frågade man mig och jag berättade att när jag tidigare var ordförande i Nordvästra Skånes flygklubb fick vi årligen in mer än 100.000 kronor från SISU. "Gör det" sa man i styrelsen och jag gjorde det! Nu rapporterar vi fler SISU-timmar än vad samtliga övriga fäktningsklubbar tillsammans gör. Hur är detta möjligt? Vi hade en detaljerad revision från Riksidrottsförbundet för några år sedan och allt godkändes utan minsta kritik. Det gäller bara att orka med att penetrera byråkratin kring SISU vilket uppenbarligen andra klubbar inte gjort.

Var det allt? Inte mycket på 8 år! Jo, vi hade tidigare vår årliga tävling Coupe de Helsingborg just i Helsingborg. Kommunens lokalhyror var dock orimligt höga vilket gjorde att jag, Helena Persson och Csaba tog en titt på vad som fanns i andra kommuner. Höganäs hade ett nybyggt Sportcenter och där fanns de finaste lokaler man kunde drömma om och till en bråkdel av lokalhyran i Helsingborg. Sagt och gjort, vi döpte om tävlingen till Aramis Cup och nu när vi är inne på tredje året i Höganäs Sportcenter har det blivit en av Sveriges största fäkttävlingar med nästan 250 deltagare, landslagsuttagning och Masters.

FK Aramis var tidigare nästan helt och hållet en florettklubb. Florettfäktning är en nobel sport, men (ursäkta) helt obegriplig för en lekman som jag. Jag utbildade mig i stället till värjdomare vilket vem som helst kan med en rudimentär uppfattning om sporten och det gick faktiskt bra trots att jag redan från början var Sveriges äldsta domare. Florettdomarna med sina konstiga viftningar i klass med hur man sänder iväg flygplan från hangarfartyg lyckades jag dock aldrig begripa.  Med mina nya kunskaper ville jag givetvis ge värja en chans och föreslog en ny fäktskola i Höganäs där man bara skulle fäkta värja.  Styrelsen var snäll och lät mig hållas och redan från första början fick vi in ett antal nybörjare som sedermera utvecklades till värjfäktare i landslagsklass. Nu är värja nästan lika stor som florett i klubben vilket är en god balans. Det kanske dock var att dra det litet för långt när en värjfäktare kom in i klubblokalen där florettfäktarna häckade och jag röt "Res Er upp för en värjfäktare!"

Det har verkligen hänt mycket under min tid men det mesta tar jag naturligtvis inte personlig credit för. Helsingborgs Stad trodde på klubben och i samband med ombyggnaden av Idrottens Hus lyckades vi övertyga ansvariga att bygga om C-hallen till att bli en av Sveriges bästa fäktlokaler med 14 kompletta pister. Det blev riktigt fint och vi fick också ett klubbrum vilket vi är tacksamma för. Det goda samarbetet med kommunen har varit oerhört betydelsefullt för vår klubb och de bidrag vi fått under årens lopp har underlättat vår verksamhet mer än vad många förstår. Vidare har vi under en femårsperiod mer än fördubblat antalet medlemmar till idag närmare 250, vilket gör oss till en stor klubb i fäktsverige. I december håller vi en kombinerad terminsavslutning och klubbmästerskap som vuxit till att bli en riktig tävling. Varje vår arrangerar vi ett träningsläger i  Eket och vi skickar alltid en imponerande grupp till det internationella lägret i Szombately i augusti. På utrustningssidan är vi väl rustade med fäktutrustning för två fäktskolor samt all behövlig utrustning för evenemang med upp till 30 deltagare. 

De här berättelserna kanske tyder på en viss nostalgi och det finns mycket mer att berätta, men de som känner mig bättre vet att jag lever i nuet och framtiden. Förhoppningsvis blir det många exotiska resor nästa år med min tvåbenta co-pilot och fyrbenta passagerare. Om klubben behöver mig för speciella uppdrag ställer jag givetvis upp.

Bästa hälsningar från en avgående ordförande som tackar för allt gott samarbete i och utanför styrelsen och klubben.

Viken 24 november 2017

Karl-Erik Öberg

Skribent: Karl-Erik Öberg
Epost: This is a mailto link

 

  

 
Utvalda länkar

svff

fie

rf

svidrott

 

Kalender 

Solti Team International Training Camp
Solti Int. Training Camp
Szombathely (HU)
28 juli–6 augusti
2017

Mer information
Inbjudan (pdf)


SvFF:s tävlingskalender 
 

 

Postadress:
FK Aramis - Fäktning
Idrottens Hus, Mellersta Stenbocksgatan 10
25437 Helsingborg

Besöksadress:
Idrottens Hus, Mellersta Stenbocksgatan 10
25437 Helsingborg

Kontakt:
Tel: ordförande 070-2318656, 0705-135081 sekreterare
E-post: This is a mailto link

Se all info

SAMARBETPARTNERS

 

 

 

 SPONSORER